Ciasto 'na wypasie'. Ciemne piernikowe blaty nasączone kawą, przełożone korzennym kremem dyniowym i powidłami, na górze - czekolada i orzechy. Wysokie, dobrze się kroi i pięknie prezentuje. Na świąteczny stół jak znalazł!
Składniki (forma 25x35):
Składniki (forma 25x35):
Składniki na kakaowo - korzenne blaty:
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao (płaskie)
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem dyniowy:
- 500 g serka kremowego (mascarpone lub philadelphia)
- 400 g puree z dyni*
- 4 - 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 8 g żelatyny w proszku (2 łyżeczki) lub 2 listki żelatyny
- 30 ml wody
- pół szklanki likieru kawowego lub kawy
- 3/4 słoiczka powideł śliwkowych (około 220 g)
- 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich lub pekan
- cynamon, do oprószenia
Składniki na sos czekoladowy:
- 100 ml kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 1 łyżka masła
- Najpierw należy zająć się ciastem. Olej, wodę, szklankę cukru i kakao umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić. Mąkę, przyprawę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.
- Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając resztę cukru, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.
- Teraz pora na krem. Kremowy serek i puree z dyni powinny być schłodzone (przynajmniej 12 godzin wcześniej w lodówce). Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.
- W misie miksera umieścić kremowy serek i cukier. Ubić do momentu otrzymania gęstego kremu. Pod koniec miksowania dodać puree z dyni, cynamon i imbir, dalej ubijając do połączenia. Skosztować kremu - jeśli zachodzi konieczność można dosłodzić lub dodać więcej cynamonu. Na sam koniec wmiksować przestudzoną żelatynę, stopniowo, najpierw dodając do niej odrobinę kremu dyniowego, następnie tak przygotowaną żelatynę dodając do reszty kremu.
- Kolej na polewę. W małym garnuszku podgrzać śmietankę i masło, nie osiągając punktu wrzenia. Zdjąć z palnika i zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać łyżką lub rózgą kuchenną do połączenia i otrzymania gęstego sosu. Odstawić do zgęstnienia.
Składanie ciasta:
Pierwszy blat ciasta ułożyć w formie, w której był pieczony. Nasączyć połową ilości likieru kawowego lub kawy. Posmarować równo powidłami. Krem dyniowy wyłożyć na powidła, równo rozsmarować przy pomocy szpatułki. Na krem położyć drugi blat ciasta, nasączyć resztą likieru lub kawy. Na wierzch ciasta wylać gęstniejący sos czekoladowy, równo rozprowadzić. Obsypać orzeszkami i oprószyć cynamonem.Schłodzić w lodówce.
2 komentarze
Pięknie mi wyrosło po czym pięknie mi odpadło :\
OdpowiedzUsuńNie wiem co smaczniejsze ciasto czy kot besos
OdpowiedzUsuń