To brownie to dla mnie słodycz IDEALNA. Zdrowa, wegańska, bezglutenowa. Poza tym jest bardzo proste i robi się je w mniej niż 5 minut.
Podaję przepis podstawowy, który możecie dowolnie zmodyfikować dodając do ciasta ulubione orzechy czy czekoladę. Dzięki temu brownie nigdy się Wam nie znudzi!
- słoik masła orzechowego (ok. 350 g)
- 5 dojrzałych bananów
- 1/4 szklanki kakao
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier/ miód do smaku ( u mnie 2 łyżki miodu)
- W kąpieli wodnej lub mikrofalówce podgrzej masło orzechowe (powinno stać się bardziej płynne).
- Banany zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj do nich resztę składników i wymieszaj.
- Przelej masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez około 20 minut, do 'suchego patyczka'. Przed krojeniem wystudź całkowicie.
2 komentarze
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńZ racji alergii na pszenicę i mleko wyszukuję różnych alternatyw zdrowych słodyczy, to brownie nadaje się idealnie. Muszę w końcu zrobić swoje ;)
OdpowiedzUsuń