Składniki:
- 5 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki nasion chia
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- garść ulubionych orzechów, posiekanych
- 2 i 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej
- 4 łyżki jagód goji
- 10 daktyli, pokrojonych na 5 części
- Masło orzechowe podgrzać razem z olejem kokosowym aż całość się rozpuści (najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, ale można też na małym ogniu lub w mikrofalówce). Do roztopionej masy dodać nasiona chia, siemię lniane, wiórki kokosowe, posiekane orzechy i płatki owsiane. Całość wymieszać.
- Piec w 170 stopniach około 45 minut często mieszając ( orzechy lubią się przypalać).
- Gotową granolę lekko ostudzić i do jeszcze ciepłej dodać gorzką czekoladę (czekolada lekko się roztopi i zlepi granolę tworząc coś w rodzaju crunchy).
- Gdy całość całkowicie wystygnie wmieszać jagody goji i daktyle. Przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku.
1 komentarze
Pyszny skład :)
OdpowiedzUsuń