Słodko - kwaśny, czekoladowo - leśny sernik słodzony mlekiem skondensowanym. W spodzie znajdziecie także orzechy włoskie. Wysoki, dostojny, dobrze się kroi. Taki na specjalną okazję.
Składniki (tortownica 24 cm):
na spód:
- 250 g ciasteczek z kawałkami czekolady albo digestive
- 50 g orzechów włoskich
- 25 g kakao
- 85 g masła niesolonego
- 1 kg twarogu, trzykrotnie zmielonego
- ok. 400 g mleka słodzonego skondensowanego tj. cała puszka
- 2 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 130-150 g świeżych owoców leśnych (mogą być mrożone)
- 50 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
- 5 jajek
na polewę:
- 150 g owoców leśnych
- 2 łyżki cukru pudru
- Przygotować spód: ciasteczka rozdrobnić w rękach, podobnie orzechy i wrzucić je do miski. Masło rozpuścić w rondelku i wlać do miski z ciasteczkami. Dodać kakao i całość zmiksować blenderem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.Masą ciasteczkową wylepić dno formy i boki mniej więcej do 4/5 wysokości. Tortownicę włożyć do lodówki.
- Teraz czas na masę serową.Ser i mleko skondensowane umieścić w misce. Następnie dodać cukier waniliowy i sok z cytryny. Miksować do połączenia, po czym wbijać po jednym jajku, miksując po każdym jak najkrócej. Na samym końcu dodać owoce i posiekaną czekoladę. Wymieszać za pomocą szpatułki.
- Masę wlać do przygotowanej formy. Piec 90 minut w 150 stopniach. Studzić w otwartym piekarniku, później chłodzić w lodówce min. 5 h.
- Składniki polewy umieścić w garnuszku i gotować na małym ogniu do czasu, aż całość zgęstnieje. Ostudzić i wylać na schłodzony sernik.
0 komentarze