CIASTO NA ZSIADŁYM MLEKU Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

By Joanna Genderka - 08:45

Ktoś (nikt nie chciał się przyznać) kupił zsiadłe mleko. I tak, nie znalazł się w domu żaden amator tego specjału i nabiał przeleżał w naszej lodówce gdzieś z dwa tygodnie. Zauważywszy, że kończy się jego data ważności, postanowiłam coś z nim zrobić. Padło na ciasto (w odróżnieniu od zsiadłego mleka, w przypadku ciasta mam pewność, że całe zostanie zjedzone), z majowym rabarbarem i pierwszymi polskimi truskawkami, które dorwałam  na deszczowym, śremskim targowisku. Całość posypana kruszonką, (koniecznie z masła, nie margaryny) która smakowała jeszcze lepiej niż zwykle, nie wiedzieć czemu, nieco karmelowo.


Składniki (na tortownicę o średnicy 22-26 cm, jeśli Twoja forma ma dość niskie boki, najlepiej piec w 26 cm tortownicy):
  • 2 jaja
  • 1 duże opakowanie zsiadłego mleka (340 g)
  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru i truskawek (dowolne proporcje)
na kruszonkę:
  • 100 g masła, zimnego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
Wykonanie:
  1. Jaja ubić z cukrami na puszystą masę (3-4 minuty). Dodawać stopniowo zsiadłe mleko i olej, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać ją i dodać do masy, stopniowo, miksując na najwolniejszych obrotach miksera.
  2. Ciasto przelać do formy, na wierzch wysypać owoce. Ze składników na kruszonkę zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto.
  3. Ciasto piec w 180 stopniach około godziny (czas pieczenia zależy od wielkości formy).
Smacznego!


  • udostępnij:

może ci się spodobać

26 komentarze

  1. wygląda cudownie i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
    w weekend się na nie skuszę :)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też będę musiał się skusić :)

    Do tego kompot z rabarbaru mniami!


    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    http://gotujebochce.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Oddaje klimat wiosny.:)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar 2013.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze w tym roku nie zdążyłam połączyć truskawek z rabarbarem, ale jako, że jest to mój ulubiony duet nastapi to niebawem. Ciasto na kefirze zapowiada się pysznie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. i znowu porażka!! Obiecałam sobie z samego rana, wciskając się w spodnie, które jeszcze nie tak dawno były luźne, że z ciastami i deserami muszę przystopować i patrzy na mnie to Twoje ciacho, wygląda obłędnie - tak jak powinno wyglądać pyszne, swojskie ciacho... i co ja mam teraz zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjedzenie kawałka to żadna zbrodnia, najlepiej sprawić sobie porządny fizyczny wycisk i później pozwolić sobie na zasłużone słodycze :-)

      Usuń
  6. nie ma to jak zrobić porządek w lodówce i wyczarować takie obłędne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi smakować wyśmienicie;) U mnie ostatnio ciągle rabarbar;)

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie wyjęłam z piekarnika .... pachnie pięknie:) ...juz się nie mogę doczekać, aż ostygnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że smakował!

      Usuń
    2. Zrobiłam je dwukrotnie, za pierwszym razem nie wyszło ...bo foremka 24 cm okazała sie za mała ....ciasto tak wyrosło, ze brzegi były mocno spieczone, a środek okazał się surowy .... ale te boki były tak pyszne, ze upiekłam drugi raz w tortownicy 26 cm i to był strzał w 10:) ciasto jest genialne:) wilgotne, pyuszyste, po prostu cudowne:) będe je piekła jeszcze nie raz:)

      Usuń
    3. Ja piekłam w tortownicy 22 cm, ale moja forma miała wysokie boki. Ciasto faktycznie bardzo mocno rośnie i trzeba uważać żeby nie wypłynęło z formy. Bardzo się cieszę, że pomimo niepowodzenia była druga próba zakończona dużym sukcesem!

      Usuń
  9. Cudownie wygląda :) Szkoda, że tutaj nie ma zsiadłego mleka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin ja je robiłam na jogurcie naturalnym i też jest cudowne:)

      Usuń
  10. Mi niestety nie wyszlo wydaje mi sie ze dodalam odrobine za duzo proszku do pieczenia a w dodatu pieklam je w nie swoim piekarniku. Niestety takie sa ryzyka starych gazowych piekarnikow... Ale na pewno sproboje jeszcze raz bo uwielbiam rabarbar i twoje ciasto wyglada cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaintrygował nas ten przepis :) W lodówce mamy zsiadłe mleko więc wypróbujemy ciasto ze śliwkami :) mamy nadzieję, że się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto jest rewelacyjne robiłam je już z jabłkami ,śliwkami, agrestem i malinami i wszystkie były pyszne. Polecam bo szybko się robi i naprawdę jest smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jeszcze coś robiłam je w dużej blaszce a nie w tortownicy

      Usuń
  13. dzisiaj piekę to ciasto już drugi raz w tym tygodniu, jest pyszne i wszystkim smakuje a z truskawkami po prostu cudowne :) dzięki za przepis....
    PS. ja też trafiłam na ten przepis bo w lodówce zostało jedno zsiadłe mleko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tak smakuje! U mnie też od kilku dni w lodówce stoi zsiadłe, coś czuję, że w weekend wyląduje w tym cieście własnie (tym bardziej, że agrest w ogrodzie już prawie gotowy) :-).

      Usuń
  14. proporcje podobne do ciasta jogurtowego, które robiłam :) jednak w moim przepisie jest na 340g mąki jedynie 100g cukru... Czy Pani ciasto nie jest mega-słodkie od takiej ilości i dodatkowej porcji cukru waniliowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pytam bo chciałabym zrobić a nie wiem czy dodać 1 czy 1,5 szkl cukru :D lubię słodkie wypieki, chcę żeby od razu było idealnie ale też nie chcę przesadzić ze słodyczą :P

      Usuń
  15. Też nie jestem fanką mega słodkich wypieków. Dałam 1,5 szklanki, bo rabarbar jest bardzo kwaśny. Jeśli używasz slodszych owoców powinnaś dodać 3/4 lub 1 szklankę cukru. Udanego pieczenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy olej można zastąpić margaryną?

    OdpowiedzUsuń