Klasyczne ciastka maślane z gorzką czekoladą i wiśniami, chyba najsmaczniejszym słodko - kwaśnym połączeniem. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Pochwała prostoty.
Składniki ( ok. 20 sztuk):
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko, w temperaturze pokojowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka wiśni (mogą być mrożone)
- 50 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
- Masło ucierać z cukrem przy pomocy miksera, aż stanie się puszyste i białe. Cały czas miksując, dodać jajko.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypywać partiami do maślanej masy, miksując.
- Wrzucić wiśnie i czekoladę, wymieszać łyżką.
- Dwoma łyżkami lub rękoma obsypanymi mąką (ciasto będzie dość klejące) formować ciastka i wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach do lekkiego zezłocenia, ok. 15 minut.
3 komentarze
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńO mniam! Niby takie proste, a najlepsze :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasteczka, ale lepsze byłyby z mleczną czekoladą :)
OdpowiedzUsuń