poniedziałek, 2 lipca 2012

CIASTKA ORKISZOWO-OWSIANE

 Bez żadnego wydziwiania- pożywne, kruche, domowe ciasteczka. Świetnie nadają się do porannej kawy, na przegryzkę. Familijna porcja, z podanych składników wychodzi  45 sztuk.

Składniki:
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki płatków owsianych ( najlepiej niebłyskawiczne)
  • 5 łyżek mleka
  • bakalie ( u mnie 200 g mieszanki studenckiej i 200 g suszonej gruszki)
Wykonanie:
1. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem, płatki owsiane i mleko ( ciasto można także wyrobić rękami, ja tak zrobiłam). Po utrzymaniu jednolitej masy, wsypać bakalie.
2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta formować kulki (warto obsypać dłonie mąką- ciasto jest dość klejące), spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut, do zezłocenia.
Smacznego!
(przepis autorski)

4 komentarze:

  1. Wydziwianie jest zbedne! Najprostsze rzeczy sa czesto najpyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. a po co wydziwiać? ja zawsze stawiam na prostotę i wychodzę na tym nie najgorzej xd
    pyszne ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  3. super, uwielbiam takie ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń