Bez żadnego wydziwiania- pożywne, kruche, domowe ciasteczka. Świetnie nadają się do porannej kawy, na przegryzkę. Familijna porcja, z podanych składników wychodzi 45 sztuk.
Składniki:
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 jaja
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki płatków owsianych ( najlepiej niebłyskawiczne)
- 5 łyżek mleka
- bakalie ( u mnie 200 g mieszanki studenckiej i 200 g suszonej gruszki)
1. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem, płatki owsiane i mleko ( ciasto można także wyrobić rękami, ja tak zrobiłam). Po utrzymaniu jednolitej masy, wsypać bakalie.
2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta formować kulki (warto obsypać dłonie mąką- ciasto jest dość klejące), spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut, do zezłocenia.
Smacznego!
Smacznego!
(przepis autorski)
4 komentarze
Wydziwianie jest zbedne! Najprostsze rzeczy sa czesto najpyszniejsze.
OdpowiedzUsuńa po co wydziwiać? ja zawsze stawiam na prostotę i wychodzę na tym nie najgorzej xd
OdpowiedzUsuńpyszne ciasteczka.
Kocham takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńsuper, uwielbiam takie ciasteczka :D
OdpowiedzUsuń