Składniki:
- 225 g serka wiejskiego
- 3 jajka, osobno żółtka i białka
- 3 łyżki mąki ulubionej ( u mnie orkiszowa)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu, cukru z wanilii
Do serka dodać żółtka, mąkę, cukry- wymieszać. Białka ubić delikatnie trzepaczką ok. 1 minuty, aż zaczną się pienić, nie na sztywno. Placuszki smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni. Przewracać na drugą stronę, gdy na cieście pojawią się bąbelki. Z podanych składników wyszło tyle sztuk, ile jest na zdjęciu.
Smacznego!
(przepis Nigelli)
3 komentarze
od kilku lat to moje ulubione placuszki :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki, z jagodami pyszności...
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkie placki! pychota!
OdpowiedzUsuń