poniedziałek, 9 lipca 2012

PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO

Jedne z moich ulubionych. Był czas, kiedy jadłam je na śniadanie codziennie. Są niezwykle puchate i delikatne. Bardzo szybkie do przygotowania, nie ma potrzeby wyciągania miksera. Ich dużą zaletą jest również to, iż zawierają stosunkowo mało mąki, za to dużo białka, niezbędnego, by dobrze zacząć dzień.

Składniki:
  • 225 g serka wiejskiego
  • 3 jajka, osobno żółtka i białka
  • 3 łyżki mąki ulubionej ( u mnie orkiszowa)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu, cukru z wanilii
Wykonanie:
Do serka dodać żółtka, mąkę, cukry- wymieszać. Białka ubić delikatnie trzepaczką ok. 1 minuty, aż zaczną się pienić, nie na sztywno. Placuszki smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni. Przewracać na drugą stronę, gdy na cieście pojawią się bąbelki. Z podanych składników wyszło tyle sztuk, ile jest na zdjęciu.
Smacznego!

 (przepis Nigelli)

3 komentarze:

  1. od kilku lat to moje ulubione placuszki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie placuszki, z jagodami pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszelkie placki! pychota!

    OdpowiedzUsuń