środa, 11 lipca 2012

IRLANDZKIE PLACKI ZIEMNIACZANE

Nienawidzę, gdy coś marnuję się w kuchni. W moim domu, na szczęście, nic się nie wyrzuca. Resztę surówek z obiadu zabieramy do pracy/szkoły, z pozostałej soczewicy/ryżu/kaszy robimy sałatki. Przepis wpadł mi w ręce w dobrym momencie- w lodówce zagnieździły się ziemniaki z dnia poprzedniego, a w mojej głowie zero pomysłów.
Placuszki są mięciutkie, szybkie do przygotowania, można je jeść na słodko jak i słono. Godne ugotowania ziemniaków specjalnie do ich przyrządzenia!

Składniki:

  • 0,5 kg obranych, ugotowanych ziemniaków
  • 50 g masła
  • ok. 100 g mąki pszennej (tyle, aby masa tworzyła spójna całość)
  • szczypta soli/ cukier
Wykonanie:
1. Ziemniaki rozgnieść ( jeśli są zimne, podgrzać), dodać masło, wymieszać. Wsypać odpowiednią ilość mąki, sól/cukier- wyrobić ciasto.
2.  Ciasto podzielić na dwie części.  Z każdej rozwałkować okrąg o grubości 1 cm i pokroić go na 6-8 trójkątów (jak pizzę).
3. Placki usmażyć na patelni teflonowej lub na zwykłej, z rozgrzanym olejem, około 5 minut z każdej strony.
4. Podawać na słono ( z kwaśną śmietaną, podsmażoną cebulką, kiełbasą itp.) lub na słodko ( jak ja, np. z miodem gryczanym i mieszanka studencką).
Smacznego!

(przepis Saratelki)


7 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis. Placki wyglądają odrobinę jak naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy sposób, świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie, jak naleśniki w dodatku skrzyżowane z plackami ziemniaczanymi :D ale na słodko wyglądają bardzo ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy przepis, nie jadłam takich placuszków jeszcze. muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sprytny sposób na ziemniaki, w dodatku to coś nowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaczne placki, u mnie znikły blyskawicznie, w wersji słonej. Następnym razem spróbuję na słodko. :-)

    OdpowiedzUsuń