KLASYCZNE JAGODZIANKI

By Joanna Genderka - 08:22

Wstyd się przyznać, ale nigdy nie piekłam jagodzianek... Zawsze w sezonie jagodowym lepimy pierogi, ale jagodziankowej tradycji jakoś nikt jeszcze nie zapoczątkował. Postanowiłam to zmienić. Podążając za moją zasadą, że 'wszystkie wypieki z jogurtem/kefirem/maślanką są rewelacyjne', postanowiłam dodać do ciasta kefir. Na szczęście, opłaciło się. Jagodzianki są miękkie, podczas pieczenia roznosi się jagodowo-cytrynowy aromat, a po przegryzieni wypływa istny owocowy wulkan :)
Jest to obiecany zaległy wpis, którego nie zdążyłam dodać przed wyjazdem do Hiszpanii, z przyczyn czysto technicznych. Niebawem kulinarna foto relacja z Galicji.

Składniki na 12 sztuk (wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową):
  • 25 g drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka kefiru
  • cukier: 1 łyżka+ 900 g
  • 2 jaja
  • 800 g mąki
  • 70 g stopionego, ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • łyżka skórki z cytryny
  • 0,5 kg jagód + 3 łyżki cukru 
  • 1 rozbełtane jajko
  • cukier puder
Wykonanie:
1. Z drożdży, mleka i łyżki cukru zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
2. Dodać jajka i cukier, sól, skórkę z cytryny, wymieszać. Wsypywać stopniowo mąkę i wlewać masło-wyrabiać masę do uzyskania elastycznego i miękkiego ciasta.
3.Ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę ( do podwojenia objętości).
4. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, a jagody wymieszać z łyżką cukru. Uformowane kulki spłaszczyć ręką, na środek włożyć jagodowe nadzienie i zlepić końce (dokładnie, żeby nadzienie nie wypłynęło). 
5. Jagodzianki odstawić, aby się 'napuszyły' ( ok. 20 minut).
6. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temp. 170 stopni, ok. 25 minut , do uzyskania złotego koloru. Gotowe jagodzianki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego!


  • udostępnij:

może ci się spodobać

7 komentarze

  1. Podoba mi się ten dodatek kefiru. Ślicznie wyglądają;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają na bardzo lekkie, takie napuszone:) Podobają mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak pyszne, domowe jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygladaja... ja i tak od dawna mam ochote na jagodzianki

    OdpowiedzUsuń