SERNIK RABARBAROWY

By Joanna Genderka - 18:09

Sezon rabarbarowy powoli zaczynają wygryzać truskawki, ale ja nadal o nim pamiętam. Świetne połączenie rabarbaru i moich ukochanych przypraw korzennych- cynamonu i imbiru. Nie za lekki, bardziej nasz polski sernik niż cheesecake. Przepis poniżej, z Moich Wypieków z małymi modyfikacjami, jest na tortownicę o średnicy 22 cm, ja pomnożyłam wszystkie składniki x 1,2 i piekłam w 26. Po powiększeniu sera wyszło 750 g, jednak masy było mało, następnym razem dam 1 kg. I pamiętajmy o tym, co przy sernikach najważniejsze- wszystkie składniki masy serowej MUSZĄ mieć temperaturę pokojową.


Składniki:
na spód
  • 1 szklanka mąki
  • 90 g masła
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody
na masę serową :
  • 625 g sera trzykrotnie mielonego (najlepsza Piątnica albo President)
  • 50 g mielonych migdałów
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka cukru
na mieszankę z rabarbarem:
  • 0,5 kg rabarbaru obranego, pokrojonego na małe kawałki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki imbiru
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Najpierw przygotuj spód. Wszystkie składniki wymieszaj, wyrób gładki ciasto, wstaw je do lodówki  na 0,5 h. Po tym czasie wylep nim wyłożona papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm i włóż do pieca na ok. 10 min, do uzyskania złotego koloru.
Ser włóż do miski, dodawaj po 1 jajku, miksując po każdym ok. 30 s, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj wszystko razem, do uzyskania gładkiej masy, ok.1 minuty.
Masę serową wylej na podpieczony spód (może być lekko ciepły). Składniki mieszanki rabarbarowej wymieszaj i wysyp na masę serową.
Sernik piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut w kąpieli wodnej ( ja pod tortownicę z sernikiem wstawiam większe naczynie wypełnione wrzątkiem). Wystudzony włożyć na min. 3 h do lodówki.

Smacznego!



  • udostępnij:

może ci się spodobać

5 komentarze